14/06/2017 

Famílies Nombroses critica que es vulgui rebaixar l'IVA de les discoteques i sales de festa i no el dels bolquers

La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) vol mostrar el seu rebuig a la rebaixa de l'IVA de les discoteques i sales de festa plantejada pel Govern. La FEFN critica durament que es rebaixi el 21% al 10% l'impost de les consumicions als bars i locals nocturns mentre es manté l'IVA dels bolquers, un producte que, tot i ser un bàsic per a la higiene infantil, suporta el tipus més alt d'IVA (21%), el mateix que les joies o els cosmètics.

La FEFN fa anys que demana la rebaixa de l'IVA dels bolquers, per considerar totalment desmesurat que estiguin gravats amb el 21% quan es tracta d'un article imprescindible que fan servir diàriament milions de famílies. Aquesta entitat va desenvolupar l'any passat una campanya a Change.org, amb la qual va aconseguir més de 182.000 signatures que van ser lliurades al Congrés dels Diputats. Les signatures anaven dirigides al president del Govern, al costat de la petició de defensa en el si de l'Ecofin (Consell d'Afers Econòmics de la Unió Europea) d'aquesta demanda popular àmpliament recolzada pels ciutadans i que no només afecta les famílies nombroses, sinó a qualsevol que tingui un fill. L'objectiu és aconseguir que, exercint pressió des dels Estats membres, es canviï la directiva europea que impedeix a aquests establir l'IVA superreduït per als bolquers. Alguns països, com Portugal o Polònia, van decidir rebaixar-lo i han estat sancionats per això.

Reunió de l'Ecofin

En resposta a la petició avalada per les 182.000 signatures, el Govern va informar a la FEFN de la impossibilitat de rebaixar l'IVA dels productes infantils, indicant que "la norma europea no permet l'aplicació de tipus reduït algun als bolquers infantils que tributen al tipus general de l'impost el 21% ". La FEFN no entén les raons per les que la UE ha establert que els bolquers no entrin en el grup de productes que poden tenir un IVA reduït, del 10%, com és el cas dels articles d'higiene femenina (compreses i tampons) o els bolquers per a adults.

La FEFN considera que els Estats membres han d'exercir pressió suficient perquè aquest assumpte es desbloquegi. Per això, demana al Govern espanyol que plantegi aquesta demanda popular a la propera reunió de l'Ecofin, que tindrà lloc aquest divendres, 16 de juny. "És totalment injust i ridícul que els bolquers, un producte necessari per als nostres fills, tinguin la mateixa càrrega impositiva que articles com les joies o els cosmètics. Portem anys denunciant aquesta situació absurda i ara ens trobem que el Govern rebaixa l'IVA de les consumicions a les discoteques i sales de festa, que passaran del 21 al 10%, la qual cosa ens sembla ja inaudit ", explica la presidenta de la FEFN , Eva Holgado.

Impacte en l'economia familiar

La despesa en bolquers té un impacte important en l'economia de les famílies. Tot i que el preu final depèn de l'edat del nadó i marca dels bolquers, la despesa se situa de mitjana en uns 50 euros al mes per a un nen, quantitat que cal afrontar des que neix fins aproximadament els dos anys de vida del nen. En el cas de les famílies nombroses, amb tres o més fills, aquest desemborsament econòmic es duplica o triplica, perllongant al llarg dels anys, i en famílies amb parts múltiples, el cost també s'eleva enormement, ja que han de multiplicar-a alhora per dos o per tres, el que suposa afrontar tots els mesos 100 o 150 euros només en bolquers.