01/08/2018 

El Parc Samà de Cambrils s'incorpora al Club de Producte de Turisme Familiar

• Aquest jardí botànic de finals del s. XIX ha rebut el Segell de Turisme Familiar que atorga la Federació Espanyola de Famílies Nombroses.

• Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, Parc Samà ha estat reconegut per l'orientació al públic familiar de la seva visita cultural i turística.


La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) ha lliurat el Segell de Turisme Familiar a Parc Samà, jardí botànic històric de caràcter privat que és Bé Cultural d'Interès Nacional i que es troba situat al terme municipal de Cambrils (Tarragona). L'aval, materialitzat en una placa i un certificat, ha estat recollit per Esther Llevat, representant del Parc, de mans del director de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), Raúl Sánchez, que, en representació de la FEFN, ha destacat aquesta nova oferta per a les famílies, localitzada en una destinació eminentment familiar com és Cambrils i la Costa Daurada. En l'acte de lliurament ha estat present també Mercè Dalmau, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Cambrils i regidora de Turisme, així com Amelia Rico, gerent del Patronat de Turisme de Cambrils, que han ressaltat l'orientació familiar del parc i la seva contribució al posicionament de Cambrils com a destinació familiar.

Promogut pel segon marquès de Marianao, Salvador Samà i Torrents (1861-1933), el Parc reprodueix l'ambient exòtic característic de la Cuba colonial a què s'havien establert els seus avantpassats; el romanticisme de la jardineria del segle XIX, i l'empremta d'Antoni Gaudí, qui va col·laborar en el disseny arquitectònic d'alguns espais. Palmeres, eucaliptus, plataners, glicines i buguenvíl·lees es poden veure en aquest espai de 14 hectàrees que també acull el zoo privat que el marquès fer construir per albergar animals portats del tot el món.

Un Parc enfocat a les famílies

El Parc disposa de diverses atraccions per a les famílies entre les quals destaca el Laberint dels Indians: es tracta d'un laberint vegetal en el qual, per trobar la sortida més ràpida, caldrà respondre a unes preguntes sobre el llegat cultural, arquitectònic i econòmic dels indians. Parc Samà també porta a terme projectes d'educació i conservació de flora i fauna, especialment les instal·lacions de recuperació, reproducció i conservació de la tortuga mediterrània i del faisà daurat pur, i ret homenatge a les aus psitàcides de Centreamèrica, comunment coneguts com lloros o papagais, a l'aviari de Marianao. El Parc posseeix senyalització interpretativa per donar a conèixer els aspectes més singulars de la visita a tots els públics, bé siguin botànics, zoològics o culturals.

Aquesta focalització de Parc Samà al públic familiar també es reflecteix en la seva política de preus. Així, a més d'oferir entrada gratuïta fins als 7 anys, compta amb una tarifa plana per a famílies amb nens de 7 a 16 anys, el que suposa facilitar l'accés a les famílies nombroses. A més, les famílies nombroses associades a qualsevol associació integrada en la Federació Espanyola de Famílies Nombroses disposen d'un descompte addicional.

El Parc Samà enforteix Cambrils com a destinació familiar

Parc Samà s'ha sotmès a un procés d'avaluació i certificació en què els responsables han hagut d'acreditar que, per instal·lacions, productes i serveis, és una oferta de natura i cultura adequada per a famílies i nens. Amb aquest nou lliurament del Segell de Turisme Familiar, són ja més de 150 les destinacions i empreses del sector entre allotjaments, destinacions, museus, parcs de naturalesa i parcs d'oci que compten amb el Segell, als quals cal sumar altres 40 entitats que estan en procés d'obtenció d'aquest distintiu de qualitat. Tots ells formen part del Club de Producte de Turisme familiar, reconegut per la Secretaria d'Estat de Turisme.

El Segell de Turisme Familiar va ser creat fa cinc anys per la FEFN per distingir aquelles destinacions i establiments turístics, d'oci i cultura, així com activitats, que donin resposta amb excel·lència als requeriments de les famílies quan planifiquen els seus temps d'oci, descans i turisme. Per obtenir-lo han de complir una sèrie de requisits pel que fa a instal·lacions i serveis, que han d'estar orientats a les famílies amb nens. Amb Parc Samà, la Costa Daurada disposa ja de 11 empreses i entitats avalades pel segell de Turisme familiar, aspecte que mostra l'esforç d'aquesta destinació en l'especialització en públic familiar.

Nota: en la fotografia adjunta, d'esquerra a dreta, Esther Llevat, Raúl Sánchez i Mercè Dalmau.